Herkes gidiyor AYA biz kalıyoruz yine YAYA
Tüm gelişmiş ülkeler, topraklarındaki NÜKLEER santralleri kapatıp GÜNEŞ TARLALARI, RÜZGAR TARLALARI ile üretim planlaması yaparken biz yine 5-10 adım geriden gelerek 18. nesil fosil yakıt veya nükleer yakıtlarla ilgileniyoruz.
Dünya’nın BOR tarlası bizim topraklarımızdayken, “Geçti BOR’un pazarı sür eşeğini NİĞDE’ye” der gibi başka hayaller peşinde koşarak DÜNYA’nın en büyük BOR madenlerini boşa çıkartıyoruz.
Güneş enerjisinin gücünü zamanında ARŞİMET Ölümcül Güneş Işını Silahı ile m.ö. 212 yılında şehri kuşatan ROMA gemilerini yakarak ispatlamıştı.
Böyle bir güçten senenin 10 ayı ülkemiz faydalanabilirken, bunun çok daha azına razı olan ALMANYA’nın yaptığı çalışma bazı şeyleri tekrar tekrar düşünmemize neden oldu.
Çünkü Almanya’daki güneş enerjisi santralleri, Cuma ve Cumartesi günleri öğle saatlerinde 22GW elektrik üreterek (tam kapasitede çalışan 20 nükleer santrale eşdeğer) bir dünya rekoruna imza attı.
Almanya, güneş enerjisi üretiminde rekor kırdı
Münster merkezli düşünce kuruluşu Yenilenebilir Enerji Sektörü Direktörü Norbert Allnoch, 22GW’lık güneş enerjisinden elde edilen elektriği ulusal şebekeye aktaran Almanya’nın, ülkedeki enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 50’sini karşıladığını söyledi.
Reuters’a konuşan Allnoch, ‘Daha önce hiçbir ülke bu kadar fotovoltaik enerji üretmemişti. Almanya son haftalarda 20GW sınırına yaklaştı, ancak ilk kez bu eşiği geçtik.‘ dedi.
İngiliz Guardian gazetesi rekorun, sanayi devi ülkelerin hafta içi bir günde elektrik ihtiyacının üçte birini, Cumartesi günü ise neredeyse yarısını güneş enerjisinden karşılayabileceğini gösterdiğini yazdı.
Yenilenebilir enerjinin yeterince güvenilir olmadığı ya da başlıca sanayi ülkelerinin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olmadığı yönünde yorumlar yapılıyor. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, bunun aksini ispatlamak istediğini ortaya koydu.
20GW seviyesi, bu yıl yapılan kapasite artırımı ve güneşli havalar sayesinde mümkün oldu. Almanya güneş enerjisi kapasitesini 2011’de 7.5GW, bu yılın ilk çeyreğinde ise 1.8GW artırarak toplam 26GW’a yükseltti.
Alman hükümeti geçtiğimiz yıl Japonya’da gerçekleşen Fukuşima felaketinin ardından nükleer enerji üretimine son verme kararı almış, bu çerçevede sekiz nükleer santrali derhal kapatmanın yanı sıra geriye kalan dokuz santrali de 2022 yılına kadar kapatma kararı almıştı