XBOX 360 Oyun Geliştirme
Oyun geliştirmeye hızlıca bir giriş yapalım isterseniz. Oyun sistemi çok uzun yıllardan beri hayatımızdadır hatta bilgisayarların ilk icadından sonra tenis tarzı bir oyun ile teknolojik anlamda bu sisteme giriş devresi başladı.
Teknolojinin ve mikroçiplerin gelişmesi ile birlikte bu sistemler evlerin kullanımına girmeye başladı ve commodore 64 , Atari, Nes gibi platformlar ile her evde bir oyun sistemleri mevcut oldu..
Günümüzün Grafik & işlemci canavarı makinaları ile her gün grafik ve görsel deneyim bir üst seviyeye geldi ve bugün oynadığımız Forza 3, Gears of War, Alan Wake gibi oyunlar teknolojinin bize sunduğu nimetlerden birkaçı.. Fakat herşey donanımla gerçekleşmiyor.. İşte biz geliştiricilere büyük işler düşüyor bu konuda..
Günümüzde sinema , dizi vb eğlence sektöründeki gelişmeler ve kadrolar artık oyun dünyasındada mevcut bir hale gelmiştir.. Bir oyun gelişim evresinde yüzlerce geliştirici, sanat direktörü, yapay zeka geliştiricisi programcısı ses analsiti doku analisti vb birçok ekip ile gördüğümüz hale geldi..
– Kişisel Oyun geliştirme & Takım Haline dönüşüm –

#Mimari & Kütüphane
#.NET Mimarisi
2001 de aktif olan ve günümüzde de Microsoftun cirosundan büyük pay ayırarak geliştirmeye sunduğu .Net teknolojisi günümüz sistemlerine ışık tutan gelişmiş bir platformdur. Üzerinde program dilleri, sistem bileşenleri, internet dosyaları, veritabanı ve birçok uygulamanın hatta Cloud(bulut) mimarisinin işlediği gelişmiş bir sistemdir. XNA de .NET in bir parçasıdır.
.NET aslında kütüphane birliğidir yani birbiri ile bağlantılı veri ( oto) yolları veya motor parçası düşünün.. Hersistem birbiri ile bağlantılı ve geliştirmesi kullanması kolay ve zaman kazanmaya birebir! Yani Açık kaynağın gelişmesi ile birlikte binlerce projeyi sisteminize dahil edebilir muazzam projelere imza atabilirsiniz..
İlk baştaki kurslarımızda kendi başımıza geliştirebileceğimiz mimariyi tanıyacağız. Bu mimarinin adı XNA (Dikkat ettiysek Microsoft Oyun kültüründe hep X harfini kullanır ( XNA,XBOX, DirectX vb)
XNA Microsoft Research biriminin & GameX Studiolarının ortak geliştirdiği bir kütüphane olarak adlandırabiliriz.

#Geliştirme Dili
Oyunların geliştirme ortamı normalde bildiğiniz üzere C++ kod teknolojisi kullanılır bunun sebebi Native kod ( yani mananged olmaması ( yani çalışması için destek almaması ( yani direk çalışabilen bir kod olması, ortada duran ve çeşitli güçleri kullanmayan bir teknoloji değil ) ) ) Bu sayede de sistem performansını olabildiğince çok kullanır.
Büyük güç büyük sorumluluk gerektirir sözü C# ta devreye giriyor diyebiliriz. Mananged yani derlenmiş Programlama teknolojisi emrinde birçok teknolojiyi barındırır bu hem iyi hem kötü.. Eğer güçlü bir platformunuz yoksa işlemlerin büyüklüğü ve genişliği sayesinde sistem native koda oranla yavaşlar ve buda belli bir süre sonra sıkıntılara yol açar..
Fakat özgür kod teknolojisi Mono ile ( .NET’in Microsoft platformları dışındaki versiyonu ) Native kod geliştirilmiş ve iphone dahil birçok sistemde çok gelişmiş complex programlar C# ile geliştirilmekte herneyse konumuza dönelim 🙂
C# Programlama dili XNA kütüphanesinin tek desteklediği dildir. Yani ya C# yada hiçbişey.. Öğrenim olarak gerçekten kolay bir dil, Orta seviye olarak tabir edebileceğimiz dilde (makine diline uzaklığı) çok farklı yapılar geliştirebilirsiniz. XNA ile oyundan tutunda dağıtık mimari, yapay zeka ve daha birçok konuda gerçekten başarılı bir sistem..
Giriş XNA uygulamaları için gereken seviye [ 3/10 ]

#XBOX 360 Donanımsal Mimari
XBOX 360 evlerimizde kullandığımız PC tabanlı mimari gibi çalışır.. Birbirinden bağımsız 3 çekirdekli 3.2ghz+ IBM PowerPC (Kod adı XENON ( yeni kasalarda gpu entegreli)) işlemci, ATI nin kullandığı GPU ve 512 mb ddr3 bellekten oluşur.. Mimari olarak güçlü bir işlemci ve gene veriyolu olarak arasında hiçbir ara bağlantı olmayan 22gb ta kadar yükselen veriyolu sayesinde muazzam performansa ulaşan güçlü bir sistemdir.. Günümüz sistemlerinden önce çıksada yüksek performansının sebebi Oyun oynatmak için doğmuştur 🙂

Anakarta dikkatli bakacak olursak İşlemci ve Grafik işlemcisinin arasındaki veri hattının nekadar geniş ve kısa tutulduğu dikkate değerdir.. Hemen bitişik olarak ddr 3 ram ile tamamen oyun ve performans kombinasyonu oluşturmaktadır..
Kaynak:XBOX Türkiye